2 yaş sendromu, çocuklarda 1,5 yaş ile 3,5 yaş arasında devam eden zorlu bir dönemi açıklar. Bu yaş aralığında çocuklarda davranış değişiklikleri gözlemlenir ve çocuklar olaylar karşısında kişilik özelliklerine göre farklı tepkiler verebilir. 1 yaşından itibaren dış dünyayı keşfetmeye başlayan çocuk, atlayarak, zıplayarak veya düşerek birçok şey deneyimler ve başardığı şeylerden mutluluk duyar.
Aynı zamanda dışarıya bir birey olduğunu kanıtlama çabası da mevcuttur. 2 yaş evresinde bu durumlarla karşılaşmak oldukça normaldir ancak durumun sendroma dönüşmemesi için ebeveynlerin bilinçli bir şekilde hareket etmesi gerekir. Bu dönemdeki çocuklarda; ağlama, başını duvara vurma, bağırma, aşırı inatlaşma, eşya fırlatma, iştah kesilmesi gibi durumlar görülür. Bu dönemde kendini ifade etmekte zorlanan ve birçok işi kendi başına yapmak isteyen çocuklar, anne ve babanın aşırı korumacı tavırları veya erken müdahalesi nedeniyle öfke patlamaları yaşayabilir.
Anne ve Babalar Ne Yapmalı?
2 yaş sendromu normal bir gelişim evresidir ve başarıyla atlatmak mümkündür. Bu dönemde çocuklar istediği şeyleri elde edemediğinde ağlamaya başlar. Bu durumda anne ve babalar bağırmak veya kızmak yerine oradan uzaklaşıp çocuğun ağlamasının bitmesini bekleyebilir. Daha sonra isteğiyle ilgili mantıklı açıklamalar yaparak, çocuğun durumu idrak etmesi sağlanabilir. Gerekirse aynı durum defalarca açıklanmalıdır. Birçok istekte bulunan çocuklara istekleri arasından bir seçim yapması istenebilir. Bu durumun da nedenleri makul bir şekilde anlatılmalıdır. 3,5 yaşına kadar süren bu evde başarıyla atlatılabilir. Daha sonra kendisini daha rahat ifade edebilen çocuk, bu tarz aşırı tepkiler vermek yerine daha sakin bir tutum sergileyecektir.