Günümüzde en sık karşılaşılan bel fıtığı ve boyun fıtığı gibi kas iskelet sistemi kaynaklı olan tüm hastalıklarda manuel terapi tedavileri kullanılabilmektedir. Manuel tedavi nedir ve hangi amaçlar için kullanılır daha detaylı bir şekilde gelin birlikte bakalım.
Manuel terapiler genellikle kas, kemik, eklem ve bağ dokusu ile alakalı olan iskelet ve kas sistemi sorunlarında kullanılır. Omurga ve ekstremite eklemlerinde başlayan ağrılar ve işlevsel bozuklukların tedavisinde de aktif bir rol üstlenen manuel terapi, özel germe teknikleri, klinik bantlama ve postizometrik relaksasyon tekniklerini içermektedir.
Tedavi el ile uygulandığı için adı manuel terapi olarak geçmektedir. Dünyanın her noktasında yüzyıllardır uygulanmakta olan manuel terapinin Biyoenerji ve Uzakdoğu tıbbı gibi soyut olarak nitelendirilen kavramlar ile herhangi bir alakası yoktur.
Manuel tedavi uygulaması yapılmadan önce hastaların vücutları biyomekaniksel açıdan detaylı bir şekilde değerlendirme altına alınır. Bu değerlendirmenin amacı hastaların ayakta basma bozukluğu olduğu durumlarda bel fıtığı ya da boyun fıtığı olabilmesinden kaynaklanmaktadır.
Manuel Tedavi Nasıl Yapılır?
Manuel terapiler uygulanmadan önce hastaların tüm kemik dizilimlerine bakılır ve bu bölgelerde kas kısalığı ya da kas güçsüzlüğü olup olmadığı araştırılır. Yapılan çalışmalar sonrasında toplanan gerekli bilgiler tedavinin başlatılmasını sağlar.
Tedavilerde problemlere doğrudan müdahale edilmektedir. Bel kısmında bir omur kilitlenmesi mevcut ise bu ağrılar genellikle bel ağrısı veya bel fıtığı ile karıştırılabilir. Bu yüzden eklem kilitlenmelerinin müdahale ile çözülmesi kısa sürede iyileşme imkanı sunmaktadır. Eğer kişinin vücudunda birden fazla problem mevcut ise birkaç seans daha manuel tedavi uygulanması gereklidir.
Ancak genel olarak manuel tedaviler tek seans eşliğinde olumlu sonuçlarını gösterebilmektedir. Manuel tedavilerin uygulama süreleri kişinin vücut yapısına ve yaşadığı sorunlara göre değişkenlik gösterebilmektedir.