Hayatımıza her geçen gün daha fazla girmeye başlayan USB-C teknolojisi yeni bir bağlantı türü olarak dikkat çekmeyi başarıyor. USB kelimesi ile anılmakta olan bu teknoloji aslında all-in-one adı verilmekte olan bir yapıdan yararlanıyor. Böylelikle tek bir port üzerinden bağlantılar gerçekleştirilebiliyor.
USB, güç, VGA, HDMI ve display port girişlerini kendi bünyesinde toplamayı başaran USB-C teknolojisi tek bir port üzerinden USB bağlantısı yolu ile sizlere pek çok farklı kullanım imkânı sağlıyor.
USB 3.1 ile birlikte çıkan ve yaygınlaşan tek port özellikleri 8.4 mm genişliğinde ve 2.6 mm kalınlığında olduğu için elektronik cihazların daha ince tasarlanabilmesini de sağlıyor. Ayrıca cihaz kullanımlarında ortaya çıkan kablo karmaşası da USB-C sayesinde ortadan kalkıyor.
USB-C ile Şarj Etme
USB bağlantıları üzerinden şarj işlemi yaptığınız zaman normale göre daha yavaş bir performans elde edersiniz. Prize takıp şarj ettiğiniz cihazlarınız USB ile şarj edildiği zaman uzun bir süre boyunca şarjda durmak zorunda kalabilir. Bu sebepten dolayı telefon, tablet, fotoğraf makinesi gibi bataryaları ufak olan küçük cihazlar tercih edilmektedir. Laptop türündeki büyük bataryalı ve hızlı dolum gereksinimi olan cihazlar da normal güç portlarından yararlanılmaktadır.
Apple tarafından yeni MacBook modellerine de entegre edilen USB-C teknolojisi sayesinde Power Delivery v2.0 standartları kullanan 100 watt enerji geçişi sağlanabilmektedir. Bu özellik ise ortalama 4400 mAh batarya sahibi olan bir laptopun priz ile şarj edilmesi gibi USB üzerinden aynı hızda şarj edilmesini sağlar.
USB-C Veri Transfer Hızı
USB-C, USB 3.1 teknolojisini kullandığı için daha hızlı bir veri transferi sağlar. Maksimum veri transfer hızı 5Gbps olan USB 3.0, USB-C sayesinde iki katı daha hızlı transfer sağlar. 10 Gbps’lik bir veriyi saniyeler içerisinde hızlıca transfer edebilirsiniz. Saniyede 10 Gbps transfer ise günümüz şartlarının ötesinde bir hız anlamına gelmektedir.